OHM Kanunu

 OHM KANUNU



Ohm kanunu yada ohm yasası; 1827 yılında Georg Simon Ohm tarafından bulunmuştur. Elektrik devrelerinde Voltaj, Akım ve direnç arasında bir bağlantı mevcuttur. Voltaj, Akım ve Direnç arasında bir bağlantının bulunduğu bu elektrik devresinde iki nokta arasındaki bir tel üzerinden geçen akım potansiyel farkla yani geçtiği alanla doğru, iki nokta arasındaki dirençle yani iki nokta arası uzunluğuyla ters orantılıdır işte bu bağlantıyı veren kanuna Ohm kanunu yada Ohm yasası denirohm kanunu
Georg Simon Ohm'da bunu; “Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkının,iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir.” şeklinde tanımlamıştır.
 Direnç birimi “Ohm“dur bu değer ne kadar büyük ise o kadar çok direnç var anlamına gelir. Farklı malzemeler, farklı dirençlere sahiptir. Örneğin, bir metrelik alüminyum telin direnci 3,44 ohm'dur. Benzer bir bakır telin direnci ise 2,09 ohm'dur. 100 watt'lık bir lambanın direnci 140 ohm'dur. Akım bir dirençten geçerken elektronlar enerji kaybederler.
 Elektronlar bir dirençten geçerken iş yaparlar. Bu iş ısıya dönüşür. Potansiyel farkı, akım ve direnç arasındaki ilişki Ohm Kanunu olarak bilinir.
 Ohm kanununa göre; akım, potansiyel farkının dirence oranıdır.

                



Bir iletkenin uçlarındaki potansiyel fark (gerilim) ile iletkenin içinden geçen akım arasında sabit bir oran vardır. Bu orana iletkenin direnci denir.
-Bir iletkenin direnci; öz direnci ve boyu ile doğru orantılı, kesit alanı ile ters orantılıdır
.
Özdirenç : Birim uzunluk ve birim kesitteki iletkenin direncine denir. İletkenin cinsine bağlıdır ve ayırt edici bir özelliktir.

Kısa Devre : Elektrik akımının devresini direncin olmadığı yoldan tamamlamasına denir. Direnç üzerinden akım geçmez.

Ohm kanunuyla ortaya konan bağıntılar hangileridir?
1- r = U / I
2- V = İ x R
3 = V / R
U= Alıcı uçlarına uygulanan gerilim (Volt (V))
I= Alıcı içinden geçen akım şiddeti (Amper (A))
R= Direnç (Ohm)


Rezistör nedir?

Hacmine göre büyük bir dirence sahip olan bir iletkene rezistör adı verilir. Örneğin, 1000 ohm'luk bir karbon rezistörün uzunluğu bir cm'den daha azdır. Karbonlu dirençler radyo, televizyon ve bilgisayarlarda kullanılırlar.




Ohm Kanunu Parametreleri:

Ohm kanununda voltaj, akım direnç ve güç olmak üzere 4 parametre vardır. Voltaj (V/E) akım geçiren iki nokta arasındaki potansiyel farkın Volt (V) cinsinden ölçülen değeridir.

Akım (I), iletken yüzeyde pozitif kutuptan negatif kutba akan elektrik yüküne denir ve birimi Amper (A)'dir.

Direnç (R), elektrik akışına karşı koyma ölçüsüdür. Direnç aynı zamanda akım düzeyini kontrol etmek için değiştirilebilir. Ölçü birimi ohm'dur.